Berikutan perubahan arus kemodenan, ramai peniaga atau usahawan perlulah back-up bisnes mereka di platform social media. Bermakna perlu wujudkan perniagaan mereka secara online. Online bisnes di Facebook, Instagram, Tiktok, website dan juga shopee. 

Jadi, kita tak boleh fokus bisnes secara offline sahaja. Sentiasa ada back-up untuk bisnes. Iaitu online bisnes.

 

kenapa perlu online kan bisnes

Kenapa perlu Online kan Bisnes? 


#1. 70% daripada 21 juta jumlah rakyat Malaysia dilaporkan menggunakan internet, menurut sumber dari internetlivestats.com.

 
#2. Secara purata, WeAreSocial telah melaporkan bahawa rakyat Malaysia telah menghabiskan sebanyak 3 jam dan 43 minit untuk melayari internet menggunakan telefon.


#3. Social bakerd mencatatkan, platform Facebook merupakan platform media sosial utama yang digunakan oleh rakyat Malaysia berbanding dengan platform media sosial lain, di mana Facebook mencatatkan responde rate tertinggi iaitu sebanyak 56% diikuti Twitter iaitu 40%.


#4. Berdasarkan statistik yang dibuat oleh Facebook, 94% daripada rakyat Malaysia mencari maklumat ataupun informasi berkenaan sesuatu produk dan brand melalui Facebook. Dan 62% daripada jumlah tersebut membuat pembelian selepas mendapat informasi daripadanya.


Mengikut pengalaman saya juga, di zaman pandemik covid ini. Pengusaha bisnes perlulah online kan bisnes mereka. Ini kerana orang lebih berminat membeli barangan secara online. Bukannya keluar ke kedai membeli barangan.

Post a Comment

Previous Post Next Post